12-05-07

Racisme

Racisme

Van Wikipedia

Ga naar: navigatie, zoek
Antwerpen 2006
Antwerpen 2006
Antwerpen 2006
Antwerpen 2006
Antwerpen 2006
Antwerpen 2006
Dit is een semibeveiligde pagina.

Racisme is de verzamelterm voor alle opvattingen die aan het begrip 'ras' een doorslaggevende betekenis toekennen bij het indelen van de mensheid.

Zuiver theoretisch racisme geeft geen kwalitatief waardeoordeel over de verschillende mensenrassen. Het erkent hooguit de verschillen, zonder daar een waardeoordeel over te geven. Toch heeft racisme in het dagelijks taalgebruik een negatieve betekenis, aangezien het dagelijks taalgebruik uitgaat van de aanwezigheid van een kwalitatief waardeoordeel.

Koppeling van racisme aan objectieve normen zoals die voortspruiten uit de evolutieleer of subjectieve normen, zoals die voortspruiten uit de overlevende culturen, kan echter wel degelijk leiden tot kwalitatieve waardeoordelen over raciale eigenschappen.

Deze "praktische" racistische houding gaat nogal eens gepaard met vooroordelen en onbegrip ten aanzien van mensen van een ander ras dan dat van degene, die de racistische houding koestert. Niet zelden beroepen racisten zich op een wetenschappelijke onderbouwing van hun denkbeelden. Over de vraag of er wetenschappelijke onderbouwing voor rassenonderscheid mogelijk is, bestaan zeer uiteenlopende visies.

Racistisch gedrag en racistisch denken worden in het bijzonder bezien als een gevolg van de maatschappelijke ontwikkeling rond de multiculturele en multiraciale samenleving, waarin de leden van een (al dan niet dominante) raciale groep zich bedreigd voelen in hun bestaan. Er zijn echter ook altijd vormen van racisme geweest zonder dat er sprake was van een dergelijke samenleving.

13:06 Gepost door Christian Debackere in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: racisme |  Facebook |

Commentaren

Hey, Welkom en veel succes met je blog! :-)

Zelf begrijp ik niet waarom sommige mensen iemand van een ander ras (als dat van henzelf) benadelen ofzo

Groetjes MM

Gepost door: Mystery_Me | 12-05-07

Liefde is de sleutel van het leven Hallo Mystery_Me,

Alvast bedankt voor uw reactie en véél reclame maken voor mijn blog he :)

groeten,
Christian Debackere

Gepost door: Christian Debackere | 12-05-07

Welkom & véél succes met je blog :-)

Gepost door: Patrick | 13-05-07

Welkom op mijn blog ! Hallo Patrick,

Bedankt voor de leuke reactie en link je mij op je blog ? :)

groeten,
Christian Debackere

Gepost door: Christian Debackere | 13-05-07

De commentaren zijn gesloten.